Marea și puternica stare a URSS

Marea și puternica stare a URSS de la sfârșitul anului 1991 a încetat să mai existe. În acea perioadă, țara era înghițită de o criză economică gravă și a existat un deficit al celor mai necesare bunuri, inclusiv produse. În prezent, Uniunea Sovietică este idealizată nu numai de reprezentanții acelei epoci, ci și de generațiile tinere.
Mulți cred că educația și medicina erau cele mai bune din lume, iar oamenii aveau încredere în viitor și stabilitate.

Cu toate acestea, nu toate afirmațiile sunt adevărate. Și pentru cei care își amintesc încă de dor de trecutul sovietic, uitați-vă în jur. În Rusia modernă, au rămas multe din acele vremuri. Acest lucru face ca cineva să simtă că viața în Uniune continuă. Luați în considerare mai multe mituri despre „epoca de aur” a URSS, care nu prea corespund realității.

1. Poporul sovietic a trăit din belșug

https://musescore.org/sites/musescore.org/files/2020-03/min.xls

Ne amintim bine poveștile conform cărora locuințele au fost furnizate în URSS. Într-adevăr, oamenii au primit locuințe, dar de multe ori erau apartamente comunale uriașe, unde locuința nu este atât de simplă sau cămine. În astfel de condiții a locuit majoritatea locuitorilor din oraș. Celebrul „Hrușciov” a ajutat la eliminarea parțială a problemei. Dar operațiunile cu această proprietate au fost efectuate ulterior în moduri semilegale sau ilegale.

https://musescore.org/sites/musescore.org/files/2020-03/major.xls

Sistemul sovietic de aprovizionare este o poveste separată. În magazine, cele mai necesare produse erau abundente, de exemplu, pâine, lapte, vodcă și altele, dar mărfurile nu diferă într-un sortiment special. Terenuri, garaje, apartamente au fost emise la locul de muncă prin programare. Pentru a cumpăra o mașină, trebuia să te înscrii în linie și să-ți aștepți „calul de fier” zeci de ani. În ceea ce privește achiziționarea de produse importate, existau propriile scheme de gri. Marfa a fost livrată numai prin tragere, o bună cunoaștere.

Da, oamenii au avut economii considerabile în cărțile de economii, dar în mare parte nu exista pur și simplu unde să le cheltuiască.

2. Cel mai bun sistem de educație gratuit și din lume

Este foarte dificil să compari obiectiv nivelul de educație din diferite state. Printre aspectele pozitive se numără cunoștințe ridicate în domeniul fizicii și matematicii. Specialiștii care au absolvit instituțiile de învățământ superior de tip sovietic au fost solicitați în întreaga lume.

Adesea, oamenii de știință își exprimă părerea că succesul în știința URSS a fost obținut nu pentru că exista un sistem educațional de înaltă clasă, ci în ciuda acestuia. Omul a trebuit să depășească multe obstacole. Abia atunci a avut șansa să atingă anumite înălțimi.

În primul rând, la momentul admiterii în institut, solicitantul se confrunta cu limitări nu numai ale clasei, ci și ale caracterului național. Un exemplu este antisemitismul în direcția matematică din anii șaizeci și optzeci. Iudeilor le-a fost foarte greu să meargă la memat. Regulile nescrise s-au extins la unele alte instituții, în special MGIMO.