Po ocenah WHO

Po ocenah WHO več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu trpi za depresijo in ta številka se vsako leto povečuje. Po mnenju znanstvenikov bo depresija do leta 2030 postala ena glavnih zdravstvenih težav in se bo med vzroki invalidnosti znašla na drugem mestu - vsaj v državah prvega sveta. Vsakdo se lahko sooči z depresijo, če ne v svojem življenju, pa v življenju svojih bližnjih.


https://academy4.si/pluginfile.php/1/blog/attachment/12/b.gz
https://academy4.si/pluginfile.php/1/blog/attachment/12/secret.gz
Žal glavne metode zdravljenja depresivne motnje - antidepresivi in ​​kognitivno-vedenjska terapija - ne pomagajo vsem. Tretjina bolnikov ostaja v resnem stanju, ne glede na to, katera zdravila preizkušajo in koliko psihoterapevtov jih je obiskalo.
https://openmoodle.eoppimispalvelut.fi/pluginfile.php/1/blog/attachment/157/interview.gz
https://openmoodle.eoppimispalvelut.fi/pluginfile.php/1/blog/attachment/157/student-life.gz

Farmacevtske družbe oglašujejo prednosti svojih zdravil, v resnici pa skoraj vse delujejo po istem principu. Pred 50 leti, ko so se pojavili sodobni antidepresivi, je moteno ravnovesje nevrotransmiterjev v možganih veljalo za vzrok depresije. Zdravila, kot je fluoksetin, naj bi vzpostavila to ravnovesje in lajšala simptome depresije - izgubo zanimanja za življenje, nenehno utrujenost, občutek ničvrednosti in samomorilne misli.

Danes razumemo, da ta model ne deluje. Še vedno imamo slabo predstavo, kaj povzroča depresijo in kako jo odpraviti.
Poleg tega imajo antidepresivi ogromen seznam neželenih učinkov - ljudje hitro pridobivajo težo, trpijo zaradi driske, slabosti, tesnobe, omotičnosti, nespečnosti, šibkosti in apatije.

Vendar obstaja dobra novica - prvič po dolgih letih se pojavljajo nove metode zdravljenja depresije, zgrajene na popolnoma različnih mehanizmih. Morda ne bodo le spremenili pristopa k zdravljenju psiholoških motenj, ampak nam bodo tudi pomagali bolje razumeti, kako deluje zavest.