Právo na vzdelanie

1. Každý má právo na kvalitné a cenovo dostupné vzdelávanie. Právo na vzdelanie zahŕňa právo na vzdelanie počas celého života, právo na prístup k vzdelaniu a právo na bezplatné vzdelanie v prípadoch a spôsobom stanoveným ústavou a zákonmi Ukrajiny.


https://commondatastorage.googleapis.com/coolpdf/academic.pdf
https://commondatastorage.googleapis.com/coolpdf/School.pdf

2. Na Ukrajine sa vytvárajú rovnaké podmienky pre prístup k vzdelaniu. Právo na vzdelanie nesmie byť obmedzené. Právo na vzdelanie je zaručené bez ohľadu na vek, pohlavie, rasu, zdravotný stav, zdravotné postihnutie, občianstvo, občianstvo, národnosť, politické, náboženské alebo iné presvedčenie, farbu pleti, miesto bydliska, komunikačný jazyk, pôvod, sociálne a majetkové postavenie, záznam v registri trestov a ďalšie. okolnosti a znaky.

3. Ľudské právo na vzdelanie sa môže realizovať jeho získaním na rôznych úrovniach vzdelávania, v rôznych formách a rôznych typoch vrátane získania predškolského, úplného všeobecného stredoškolského, mimoškolského, odborného (odborného), odborného pred vysokoškolským, vysokoškolským a vzdelávanie dospelých.

4. Každý má právo na prístup k verejným vzdelávacím, vedeckým a informačným zdrojom vrátane internetu, elektronických učebníc a iných multimediálnych vzdelávacích zdrojov spôsobom predpísaným zákonom.

5. Štát poskytuje sociálnu ochranu žiadateľom v prípadoch stanovených zákonom a tiež zabezpečuje rovnaký prístup k vzdelaniu pre ľudí zo sociálne zraniteľných skupín obyvateľstva.

6. Štát vytvára podmienky pre vzdelávanie osôb so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, berúc do úvahy individuálne potreby, príležitosti, schopnosti a záujmy a zabezpečuje aj zisťovanie a odstraňovanie faktorov, ktoré bránia realizácii práv a uspokojeniu potrieb týchto osôb v oblasti vzdelávania.

7. Cudzinci a osoby bez štátnej príslušnosti získavajú vzdelanie na Ukrajine v súlade s právnymi predpismi a / alebo medzinárodnými zmluvami Ukrajiny.

8. Osoba uznaná ako utečenec alebo osoba potrebuje dodatočnú ochranu v súlade so zákonom Ukrajiny „O utečencoch a osobách, ktoré potrebujú osobitnú alebo dočasnú ochranu“, má rovnaké právo na vzdelanie ako ukrajinskí občania.

9. Právo na vzdelanie nemôže byť obmedzené zákonom. Zákon môže ustanoviť osobitné podmienky pre prístup k určitému stupňu vzdelania, špecializácie (profesie).