systém vzdelávania

Sovietsky systém vzdelávania zaručil každému občanovi právo na bezplatné vzdelanie na vysokej škole. Uchádzač mal iba jednu požiadavku
: prihlásiť sa do súťaže o požadovanú špecialitu.

https://www.printme1.com/pdf/773a39573/Cool%20Math.pdf
https://www.printme1.com/pdf/773a39573/cos.pdf

Absolvovanie závisí od konkrétnej univerzity, fakulty a prestíže špeciality. Takmer každý absolvent s vysvedčením o úplnom stredoškolskom vzdelaní si mohol vybrať inštitút a fakultu podľa svojich intelektuálnych schopností.

V tejto situácii sa otázka primeranosti štúdia na univerzite nevyskytla. Bez diplomu sa považovalo za takmer neslušné. Iba takí predstavitelia tvorivých povolaní si mohli dovoliť takúto vec bez toho, aby riskovali, že budú považovaní za okrajové vrstvy spoločnosti.

Dnes je situácia trochu iná. Na jednej strane sa počet voľných miest v ústavoch a na univerzitách každoročne znižuje, čo znamená, že učenie sa jednoducho tak, ako sa hovorí, „pre seba“ sa stáva neprípustným luxusom. Na druhej strane v ukrajinskom systéme vysokoškolského vzdelávania neustále dochádza k zmenám. Nové súkromné ​​univerzity a vysoké školy sa otvárajú a zatvárajú a sú akreditované na univerzity.