Разноврсни зачини импресионират ће и најватреније куваре, а њихова историја и корисна својства још више.
Данас је прилично често видети паприку, цимет или кардамом у вашој кухињи, али пре неколико векова ти зачини нису били уобичајени, а неки су коришћени као валута. Сада се могу купити у било којој продавници за умерени новац, ако не узмете у обзир скупе зачине, који ће коштати поприличан пени.
Погледајте такође: Добро здравље: пет невербалних начина да откријете корисна својства ђумбира
Данас је прилично често видети паприку, цимет или кардамом у вашој кухињи, али пре неколико векова ти зачини нису били уобичајени, а неки су коришћени као валута. Сада се могу купити у било којој продавници за умерени новац, ако не узмете у обзир скупе зачине, који ће коштати поприличан пени.
Погледајте такође: Добро здравље: пет невербалних начина да откријете корисна својства ђумбира
Цардамом
Кардамом је један од најскупљих зачина на свету. Ова цена је последица чињенице да се зачин сакупља ручно, а процес захтева велику количину људских ресурса. Узгој кардамома није ништа једноставније него одабрати га. Биљка воли влагу, сенку и топлину, а први усев може се убрати за три или четири године. Постоји неколико сорти кардамома, то је црни, зелени и бели. Зелена је најпопуларнија и распрострањенија, по укусу неодољиво подсећа на еукалиптус, а црна је зачињена и мирише на дим. Домовина кардамома је обала Малабар у Индији. Најчешће се кардамом користи у дезертима и додаје се у чај или кафу ради богатог укуса.
Погледајте такође: Зашто је вредно пити матцха чај уместо кафе
Цимет
Завичај цимета су Индија и Шри Ланка, али за разлику од шафрана, не вреди сав новац света и врло је популаран на нашим географским ширинама. Због слатког укуса и дрвене ароме, зачин се углавном користи у дезертима и пићима. Поред предности разних јела, цимет помаже нашем здрављу - снижава крвни притисак, побољшава рад мозга и регулише шећер у крви, што је важно за пацијенте са дијабетесом.
Шафран се без разлога упоређује са златом. У просеку, 1 кг зачина коштаће 6 хиљада долара. Шафран се узгаја у неколико земаља света - Шпанији, Ирану и Индији, а долази из долине Кашмира. Због високих трошкова, зачин се често лажира, препуштајући се сличним биљкама као и шафран.
Кашмирски шафран је тамноцрвене боје, али се на нашем тржишту ретко може наћи, овај зачин се често доноси из Ирана. Шафран се користи у дезертима за добијање боје или за њихов декор, а додаје се и топлим јелима од млека, воде и меса.
Погледајте такође: Пет зачина који су неопходни у свакој кухињи
Кумин
Због свог израженог укуса, кумин је популаран у многим кухињама света - од индијске до италијанске. Узгред, он припада истој биљној породици као и першун, која се често користи у Европи, а нарочито у Италији. Пре додавања у храну, семенке кумине се прже у сувом облику или се користе у облику праха. Упркос корисним својствима овог зачина, међу којима је антиоксидативно дјеловање, елиминација главобоље и проблема помаже гастроинтестиналном тракту, особе које гастритисом требају избјегавати. Кумин може сузбити друге укусе јела или зачина захваљујући својој богатој ароми.