Под Интеграл

„На затварање клуба Под Интеграл утицало је неколико фактора. Политички - као жариште слободоумног, индиректног - гласног одјека фестивала бардова и такмичења „Мисс“, као и елементарног економског - на њиховим састанцима млади су јели и пили премало, као резултат тога што је трпезарија број 7 изгорела “, рекао је познати локални историчар Константин Голодјајев. 30.12.2018.

 Митови о Академгородок-у: шума није била посечена током изградње Прва лепота Академије Средином 60-их, у Академгородок-у је одржано прво такмичење лепоте за титулу "Мисс Интеграл". У СССР-у се таква такмичења нису одржавала и сматрала су се непристојним, необичним. Како је судити девојчици по њеном лицу и одећи! О овом такмичењу љепотица још постоје легенде. На такмичењу лепоте 1968. године учествовала је чак 16-годишња Ирина Алферова (убудуће позната глумица совјетске кинематографије 80-их - отприлике ед.). Глумица се сећа да се током наступа тада популарних бардова усред концерта изненада чула најава да ће бирати “Миску”. 

Научно-производно удружење "Интеграл" има историју од 1963. године. Тада је фабрика названа по Дзержинском почела да ради у Минску. Његови први производи су диоде и диодни низови. Тада су пуштена у рад постројења за транзистор и електронику, а пре петнаест година удружење је изградило фабрике Тсветотрон у Бресту и фабрику тунинг вилица у Пинску.

Више није тајна да је највећи део производа компаније Интеграл намењен за одбрамбене потребе. Трка оружја коју су СССР и САД покренуле 80-их постала је разлог за напредак Интеграла. Пре перестројке, асоцијација је произвела више од 60-70 процената компоненти за домаће рачунаре, посебно 65 и 256 кбит динамичке меморијске чипове и бројне логичке серије, као и полуводичке уређаје, и буквално је „окупан новцем“. Дошло је до тога да је компанија покушала да не узима профитабилне, али захтевне налоге Министарства одбране, не желећи да ризикује и плати казне у случају неблаговремене примене. У то време развијали су се КТБ Белмицросистемс, а фабрике су савладале више од 100 нових производа годишње. До сада су интегрисана микроцирквена средства у системима наоружања, лете на станици Мир и руском аналогном Шатла - Бурану. Међутим, ситуација се изненада променила.